KARTOFLE PO GRECKU


·        ½ kg kartofli
·        6 łyżek oliwy lub oleju
·        cebula
·        4 pomidory
·        2 roztarte ząbki czosnku
·        kolendra
·        liść laurowy
·        zielenina
·        sól, pieprz
·        4 łyżki wody

Kartofle obrać, pokroić na plasterki. Pomidory sparzyć, obrać, grubo posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wsypać cebulę, smażyć na średnim ogniu, aż będzie szklista, często mieszając. Włożyć pozostałe składniki, zamieszać, dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości kartofli, kilkakrotnie potrząsając rondlem. Podawać na gorąco z sałatą.

Cornelius Hankins. Martwa natura z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz