KOPYTKA


  • 7-9 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • ok. 40 dag mąki
  • olej
  • sól
Ziemniaki obrać i ugotować. Po ugotowaniu odlać wodę i dokładnie zgnieść lub przepuścić przez praskę - odstawić do całkowitego wystudzenia (w przeciwnym razie kluski będą się rozlatywać). Po wystudzeniu jeszcze raz pognieść, dodać mąkę i jajka i szybko (by ciasto się nie zagrzało) zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na kilka kawałków. Na stolnicy rozsypać trochę mąki i z każdego kawałka ciasta formować wałek, a następnie kroić skośne kluseczki. Praca powinna przebiegać w miarę szybko, tak by kluski nie zmiękły. Zagotować wodę w garnku, dodać sól i olej, kluski wrzucać partiami - zagotować i zmniejszyć ogień. Po wypłynięciu gotować jeszcze około dwie minuty. Wyjmować delikatnie łyżką cedzakową.

Bożena Szwajkowska-Krauze. Konie w galopie (fragment).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz