NALEŚNIKI ORKISZOWE ZE SZPINAKIEM


  • 2 szklanki mleka
  • 2-3 żółtka
  • ok. 2 szklanek mąki
  • 1/4 szklanki oleju
  • szpinak (może być 1 opakowanie mrożonego)
  • 5 dag masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz
  • żółty ser
Z podanych składników wyrobić ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby dodać mąki lub mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki. Na patelni roztopić masło, wrzucić rozmrożony szpinak, przesmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku. Pod koniec (kiedy odparuje) dodać śmietanę. Nakładać farsz na naleśniki, zwijać koperty, na każdą nałożyć odrobinę masła i starty ser. zapiec w piekarniku kilka minut (do rozpuszczenia sera).

Andre Henri Dargelas. W kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz