- 300 ml ciepłej wody
- 20 g drożdży świeżych
- 600 g mąki pszennej
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml oliwy z oliwek do podlewania i posmarowania
- 4 gałązki rozmarynu
- zielone oliwki bez pestek
- 1 łyżka gruboziarnistej soli do posypania
W
wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy drożdże i mieszamy. Połowę mąki
przesiewamy do miski, dolewamy rozczyn i dodajemy połowę posiekanego rozmarynu.
Mieszamy. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy.
Po
godzinie dodajemy sól, mąkę i 50 ml oliwy. Zagniatamy ciasto. Spłaszczamy
ciasto, smarujemy oliwą i odstawiamy na 45 minut. Formę do pieczenia wykładamy
papierem do pieczenia, wykładamy na nią ciasto i formujemy placek. Pozostawiamy
do wyrośnięcia. Na koniec robimy w cieście dziurki palcami, w które wlewamy
trochę oliwy, wkładamy po kilka listków rozmarynu i oliwki. Posypujemy solą.
Pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.
Focaccia –
potrawa kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa, będącego
podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy
region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą,
ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z
suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.
Focaccia
podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych
potraw jako dodatek.
Podstawową
różnicą pomiędzy focaccią a konwencjonalną pizzą (okrągłą, neapolitańską pizzą)
jest czas wyrastania ciasta. W przypadku focacci jest to znacznie dłuższy czas
- większość rodzajów pizzy jest pieczona zaraz po wyrośnięciu ciasta oraz jego
rozwałkowaniu. Przeciwnie do pizzy, gdzie polewa jest mieszana na powierzchni,
focaccia posiada przeważnie jedną polewę mieszaną z ziołami, która kładziona
jest warstwami w celu ujednolicenia grubej warstwy ciasta.
WIKIPEDIA
https://pl.wikipedia.org
Edward Minoff. Foccacia.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz