SEKRETY DOBREJ GOSPODYNI

  • Kakao o ciemnej barwie jest w lepszym gatunku, niż to o barwie jaśniejszej. Im kakao drobniejsze, tym lepsze.
  • Ziarenka pieprzu czarnego w bardzo dobrym gatunku są twarde i dość duże, wszystkie jednakowej wielkości.
  • Goździki, jeśli są świeże i w dobrym gatunku, nie dadzą się sproszkować, można je tylko zgnieść.
  • Aromaty do ciast trzymamy osobno, tak aby nie przeszły obcymi zapachami i aby nie udzieliły swego aromatu innym artykułom spożywczym.
  • Migdały łatwo obierzemy z łupinek, jeśli potrzymamy je przez kilka minut w gorącej wodzie.
  • Rodzynki zbyt suche odmłodzimy, jeśli namoczymy je w wodzie.
  • Rodzynki przed użyciem zawsze powinny być umyte i osuszone w czystej ściereczce.

Jean Simeon Chardin. W kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz