ZAPIEKANY CZEKOLADOWY RYŻ

  • 2 woreczki ryżu do gotowania
  • szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 2-3 tabliczki deserowej czekolady
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła i łyżeczka masła do wysmarowania formy
Ryż ugotować w woreczkach, wysypać do garnka i wlać mleko. Gotować, aż w ryż wsiąknie całe mleko. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Rozpuścić czekoladę z masłem, ostudzić. Połączyć rozpuszczoną czekoladę z ryżem oraz z żółtkami. Ubić sztywną pianę z białek, wymieszać z doprawionym już ryżem. Formę do pieczenia wysmarować masłem, przełożyć do niej ryż czekoladowy i zapiekać w nagrzanym piekarniku 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz