RYBA PO GRECKU


  • 1/2 kg morskich ryb
  • duża cebula
  • duża marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • olej do smażenia
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • listek laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu
  • sól i pieprz
Ryby usmażyć na oleju, oddzielić od ości. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, po czym 5 minut gotować w wodzie z octem, odcedzić. Jarzyny utrzeć na tarce z dużymi oczkami, zalać wodą, dodać łyżeczkę oleju, przyprawy. Dusić, aż będą miękkie. Ryby, cebulę i warzywa wymieszać z koncentratem pomidorowym. Przed podaniem schłodzić w lodówce.


Henryk Siemiradzki. Greczynka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz