LIMONCELLO

  • 1 litr spirytusu
  • 9 dokładnie umytych i sparzonych cytryn
  • 2 litry mleka (UHT 3,5%)
  • 1,8 kg cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
Osiem cytryn obierz jak najcieniej, tak aby przy zewnętrznej żółtej skórce pozostało jak najmniej białej. Ostatnią, nieobraną cytrynę kilkakrotnie nakłuj widelcem. Włóż do naczynia, dodaj skórkę cytrynową oraz spirytus, szczelnie zamknij, pozostaw na tydzień w temperaturze pokojowej. Codziennie mocno wstrząśnij naczyniem. Po tygodniu przecedź alkohol przez sitko wyłożone gazą. Połącz mleko z cukrem, podgrzewaj aż cukier się rozpuści. Ostudź, połącz z cytrynowym spirytusem i cukrem waniliowym. Do chwili podania przechowuj w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz