·
średnie karczochy
·
świeże liście
kolendry
·
4 cienkie
plasterki świeżego imbiru
·
½ łyżeczki oleju
sezamowego
·
1 ząbek czosnku
·
2 łyżeczki soku
sojowego
·
2 łyżki soku z
cytryny
·
½ łyżeczki cukru
·
1 limonka
·
2 łyżki majonezu
Usuwamy grube, zewnętrzne liście, a
ostre końce pozostałych ucinamy nożyczkami. Wstawiamy karczochy do dużego
garnka. Wlewamy 5 cm wody, imbir i sok z cytryny. Gotujemy pod przykryciem aż
będą miękkie. W malakserze miksujemy kolendrę, posiekane skórkę limonki i
czosnek, dodając sok z limonki i pozostałe składniki sosu (oprócz majonezu), aż
powstanie jednolita pasta. W misce mieszamy pastę z majonezem i podajemy,
najlepiej w małych miseczkach, obok każdego talerza z karczochem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz