KARCZOCHY W SOSIE Z KOLENDRY

·        średnie karczochy
·        świeże liście kolendry
·        4 cienkie plasterki świeżego imbiru
·        ½ łyżeczki oleju sezamowego
·        1 ząbek czosnku
·        2 łyżeczki soku sojowego
·        2 łyżki soku z cytryny
·        ½ łyżeczki cukru
·        1 limonka
·        2 łyżki majonezu
Usuwamy grube, zewnętrzne liście, a ostre końce pozostałych ucinamy nożyczkami. Wstawiamy karczochy do dużego garnka. Wlewamy 5 cm wody, imbir i sok z cytryny. Gotujemy pod przykryciem aż będą miękkie. W malakserze miksujemy kolendrę, posiekane skórkę limonki i czosnek, dodając sok z limonki i pozostałe składniki sosu (oprócz majonezu), aż powstanie jednolita pasta. W misce mieszamy pastę z majonezem i podajemy, najlepiej w małych miseczkach, obok każdego talerza z karczochem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz