·
4 duże kuliste
karczochy
·
285 ml kwaśnej
śmietany
·
5 drobno
pokrojonych dymek
·
1 łyżka octu
balsamicznego
·
1 posiekany
ząbek czosnku
·
sól
Odcinamy karczochom łodygi tak, by
stabilnie leżały na talerzu. Wkładamy warzywa do wrzącej, osolonej wody,
(częściowo zanurzone) i gotujemy przez 40 minut lub do miękkości. Aby
sprawdzić, czy karczochy są ugotowane, odginamy jeden z zewnętrznych liści,
powinien łatwo odejść. Wyjmujemy warzywa z wody i odstawiamy na pół godziny do
ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę z dymką, octem
i czosnkiem. Z każdego karczocha wyjmujemy środkową część liści, zostawiając
tylko zewnętrzne liście. Wyskrobujemy niejadalny środek, by odsłonić smaczne
mięsiste dno. Kładziemy po 1 karczochu na talerzu i nalewamy do środka sosu.
Spożywamy, odrywając liście i maczając je w sosie. Na końcu obgryzamy jadalną
mięsistą część, resztę zostawiamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz