KARCZOCHY Z SOSEM ŚMIETANOWYM

·        4 duże kuliste karczochy
·        285 ml kwaśnej śmietany
·        5 drobno pokrojonych dymek
·        1 łyżka octu balsamicznego
·        1 posiekany ząbek czosnku
·        sól
Odcinamy karczochom łodygi tak, by stabilnie leżały na talerzu. Wkładamy warzywa do wrzącej, osolonej wody, (częściowo zanurzone) i gotujemy przez 40 minut lub do miękkości. Aby sprawdzić, czy karczochy są ugotowane, odginamy jeden z zewnętrznych liści, powinien łatwo odejść. Wyjmujemy warzywa z wody i odstawiamy na pół godziny do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę z dymką, octem i czosnkiem. Z każdego karczocha wyjmujemy środkową część liści, zostawiając tylko zewnętrzne liście. Wyskrobujemy niejadalny środek, by odsłonić smaczne mięsiste dno. Kładziemy po 1 karczochu na talerzu i nalewamy do środka sosu. Spożywamy, odrywając liście i maczając je w sosie. Na końcu obgryzamy jadalną mięsistą część, resztę zostawiamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz