KARCZOCHY W SOSIE SEROWYM

Karczochy płuczemy pod bieżącą wodą, po osuszeniu odcinamy nożem 3-4 cm czubka. Przy pomocy nożyczek kuchennych obcinamy połowę każdego z płatków (miejsca nacięć można posmarować sokiem z cytryny). Odcinamy łodygę u nasady kwiatu. Kwiaty karczocha zawijamy w folię spożywczą i gotujemy 35-45 minut w posolonym wrzątku. Ugotowane karczochy studzimy, następnie usuwamy wewnętrzne płatki, tak aby dostać się do włochatych włókien, które usuwamy łyżeczką. W ten sposób przygotowane karczochy podajemy z sosami lub faszerujemy. Najpopularniejszym sposobem jedzenia ugotowanych karczochów jest odrywanie płatków, maczanie ich w sosie np. ziołowym, i wysysanie, poczynając od nasady. Karczochy wyśmienicie smakują z sosem serowym,  przepis poniżej:
·        25 dag sera gorgonzola lub roquefort
·        0,5 szklanki wywaru warzywnego
·        150 g śmietany kremówki
·        1-2 łyżki soku z cytryny
·        1 łyżka masła
·        mała cebulka
·        sól, pieprz
Kroimy drobno cebule i dusimy ją na maśle. Następnie dodajemy wywar warzywny, śmietanę i gotujemy wszystko razem. Ser kroimy w kostkę, rozcieramy widelcem i dodajemy do sosu. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz