Karczochy płuczemy pod bieżącą wodą, po
osuszeniu odcinamy nożem 3-4 cm czubka. Przy pomocy nożyczek kuchennych
obcinamy połowę każdego z płatków (miejsca nacięć można posmarować sokiem z
cytryny). Odcinamy łodygę u nasady kwiatu. Kwiaty karczocha zawijamy w folię
spożywczą i gotujemy 35-45 minut w posolonym wrzątku. Ugotowane karczochy
studzimy, następnie usuwamy wewnętrzne płatki, tak aby dostać się do włochatych
włókien, które usuwamy łyżeczką. W ten sposób przygotowane karczochy podajemy z
sosami lub faszerujemy. Najpopularniejszym sposobem jedzenia ugotowanych
karczochów jest odrywanie płatków, maczanie ich w sosie np. ziołowym, i
wysysanie, poczynając od nasady. Karczochy wyśmienicie smakują z sosem serowym, przepis poniżej:
·
25 dag sera
gorgonzola lub roquefort
·
0,5 szklanki
wywaru warzywnego
·
150 g śmietany
kremówki
·
1-2 łyżki soku z
cytryny
·
1 łyżka masła
·
mała cebulka
·
sól, pieprz
Kroimy drobno cebule i dusimy ją na
maśle. Następnie dodajemy wywar warzywny, śmietanę i gotujemy wszystko razem.
Ser kroimy w kostkę, rozcieramy widelcem i dodajemy do sosu. Całość
przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz