SUROWY KOMPOT Z GRUSZEK I JABŁEK

Wiele osób uważa, że nie ma lepszego owocu, niż aromatyczna, pełna soku gruszka. Jednak nie od razu gruszka zyskała należne sobie miejsce. Jeszcze w średniowieczu lekarze pisali: "dobre do zatrzymania biegunek żołądkowych, ale jest to owoc ciężki, cierpki, który może wywołać migreny i wapory". Od tej pory udało się uzyskać odmiany, których owoce mają miąższ soczysty i słodki. Należą do tych owoców, które zawierają jod. Gruszki działają lekko moczopędnie. Należy spożywać je dojrzałe.

SUROWY KOMPOT Z GRUSZEK I JABŁEK:
  • cztery umyte jabłka
  • cztery umyte gruszki
  • sok z jednej cytryny
  • konfitury z wiśni
  • ew: utarte orzechy, śliwki, brzoskwinie, winogrona...
Jabłka ucieramy ze skórką, gruszki (soczyste i dojrzałe) szatkujemy. Mieszamy, dodajemy sok z cytryny. Ozdabiamy konfiturami. Można dodać utartych orzechów lub obłożyć rozkrojonymi śliwkami, brzoskwiniami, winogronami.

Wendy Meddlemass. Sześć złotych gruszek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz