SUROWY KOMPOT Z GRUSZEK I JABŁEK
Wiele osób uważa, że nie ma lepszego owocu, niż aromatyczna, pełna soku gruszka. Jednak nie od razu gruszka zyskała należne sobie miejsce. Jeszcze w średniowieczu lekarze pisali: "dobre do zatrzymania biegunek żołądkowych, ale jest to owoc ciężki, cierpki, który może wywołać migreny i wapory". Od tej pory udało się uzyskać odmiany, których owoce mają miąższ soczysty i słodki. Należą do tych owoców, które zawierają jod. Gruszki działają lekko moczopędnie. Należy spożywać je dojrzałe.
SUROWY KOMPOT Z GRUSZEK I JABŁEK:
- cztery umyte jabłka
- cztery umyte gruszki
- sok z jednej cytryny
- konfitury z wiśni
- ew: utarte orzechy, śliwki, brzoskwinie, winogrona...
Jabłka ucieramy ze skórką, gruszki (soczyste i dojrzałe) szatkujemy. Mieszamy, dodajemy sok z cytryny. Ozdabiamy konfiturami. Można dodać utartych orzechów lub obłożyć rozkrojonymi śliwkami, brzoskwiniami, winogronami.
Wendy Meddlemass. Sześć złotych gruszek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz