KALAFIOR SMAŻONY W ŚMIETANIE Z ORZECHAMI NERKOWCA

·        1 mały kalafior
·        ½ szklanki orzechów nerkowca
·        15 dag zielonej fasolki szparagowej
·        ½ l oleju słonecznikowego
·        2 łyżki masła ½ szklanki kwaśnej śmietany
·        1 łyżka posiekanej natki pietruszki
·        ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
·        1 łyżeczka słodkiego sosu chili
Z fasolki dokładnie usuń wszystkie "żyłki" i łykowate części. Wrzuć ją do wrzącej osolonej wody i gotuj około 8 minut, aż będzie jędrna. Kalafior podziel na różyczki o średnicy 2-2,5 cm. W rondelku rozgrzej olej, wrzuć orzechy i smaż je, mieszając. Kiedy staną się złotobrązowe, wyjmij je i osusz na papierowych ręcznikach. Do oleju wrzucaj partiami kalafiorowe różyczki i smaż, aż będą na tyle miękkie, że dadzą się przekroić nożem. Po wyjęciu odsącz na papierowych ręcznikach i trzymaj pod przykryciem, aby nie wystygły. Zrób sos: na patelni rozgrzej masło, dodaj pieprz, sól, sos chili i natkę, wymieszaj i wlej śmietanę. Ściągnij patelnię z ognia i dokładnie wymieszaj śmietanę z masłem. Uważaj, aby się nie ścięła. Wymieszaj z sosem kalafior, fasolkę i orzechy. Smażony kalafior podawaj natychmiast jeszcze ciepły jako przekąskę lub z pieczonymi ziemniakami i sałatą na obiad.
Victor Edelstein. Kalafior.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz