KARCZOCHY W SOSIE KAPAROWYM

·        4 karczochy
·        pęczek pietruszki
·        ziele estragonu
·        pęczek trybuli
·        1 łyżka stołowa kaparów
·        4 łyżki stołowe oliwy
·        1 łyżka stołowa octu
·        sok z całej cytryny
·        2 korniszony
Umyć karczochy i namoczyć w osolonej wodzie. Przyciąć łodygi blisko podstawy. Włożyć karczochy do dużego rondla z osoloną wrzącą wodą i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Ugotowane karczochy wyjąć i odcedzić układając wierzchołkami w dół. Zrobić sos: drobno posiekać wszystkie zioła, korniszony drobno posiekać, dodać kapary i korniszony, potem oliwę, ocet i sok z cytryny. Polać sosem karczochy i podawać posypane ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz