·
4 karczochy
·
pęczek pietruszki
·
ziele estragonu
·
pęczek trybuli
·
1 łyżka stołowa
kaparów
·
4 łyżki stołowe
oliwy
·
1 łyżka stołowa
octu
·
sok z całej
cytryny
·
2 korniszony
Umyć karczochy i namoczyć w osolonej
wodzie. Przyciąć łodygi blisko podstawy. Włożyć karczochy do dużego rondla z
osoloną wrzącą wodą i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Ugotowane
karczochy wyjąć i odcedzić układając wierzchołkami w dół. Zrobić sos: drobno
posiekać wszystkie zioła, korniszony drobno posiekać, dodać kapary i
korniszony, potem oliwę, ocet i sok z cytryny. Polać sosem karczochy i podawać
posypane ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz