CYKORIE PO FLAMANDZKU


  • 6-8 cykorii
  • 5 łyżek masła
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 1/2 filiżanki wody
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
Przygotuj rondel o takiej wielkości, aby można było ułożyć w nim cykorie jedną warstwą. Cykorie oczyść, wytnij gorzkie środki. Odłóż odrobinę masła, resztę grubo rozsmaruj na dnie rondla. Wytnij krążek z pergaminu o średnicy równej średnicy rondla, posmaruj go resztą masła i odłóż. Do rondla włóż cykorie, przypraw pieprzem, solą i cukrem, polej sokiem z cytryny i wodą. Przykryj pergaminem, natłuszczoną stroną do dołu. Na papierze połóż talerz, rondel przykryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu 30-45 minut, aż cykorie będą aż tak miękkie jak masło. Jeśli potrzeba, dolej trochę wody. W połowie czasu gotowania odwróć cykorie na drugą stronę. Ostrożnie usuń talerz i papier. Garnek (już bez pokrywki) ustaw na ogniu, podgrzewaj, aż sos zamieni się w ciemny syrop. Cykorie odwracaj kilkakrotnie, aby skarmelizowały się z każdej strony. Posyp natką.

Andras Gombar. Cykorie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz