ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM

farsz:

  • 20 dag wędzonego łososia (chudego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
dodatkowo:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
Wędzonego łososia pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Do miseczki przełożyć łososia i czosnek. Dodać śmietanę, kilka kropel soku z cytryny i koperek. Wszystko razem wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na około 16 części np. na prostokąty (o wymiarach około 7x10 cm). Na ośmiu prostokątach ciasta francuskiego rozłożyć przygotowany farsz. Pozostałe prostokąty ciasta lekko rozciągnąć i przykryć ciasto z farszem. Brzegi skleić palcami i dodatkowo docisnąć widelcem. Do prostokątnej formy o wymiarach 25x36 cm włożyć papier, na którym było ciasto francuskie lub zwykły papier do pieczenia. Na nim ułożyć gotowe pakieciki. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 st. C. Podawać na ciepło z czerwonym barszczem do picia.

Francisco de Goya. Kawałki łososia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz