ZUPA CZOSNKOWA



  • 1/4 główki czosnku
  • 1 i 1/2 kromki czerstwego chleba
  • 1 łyżka oleju
  • odrobina papryki w proszku
  • 250 ml bulionu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/8 bagietki
  • sól, pieprz

Chleb należy pokroić w małe kostki, podsmażyć na oleju na złotobrązowy kolor. Czosnek zmiażdżyć, dodać do chleba, wymieszać. Grzanki doprawić solą, pieprzem i papryką. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut na wolnym ogniu. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Zupę przelać do żaroodpornego naczynia, ostrożnie wlać jajko. Zapiekać 10 minut. Kromki bagietki podsmażyć na oliwie lub podgrzać na tosty, podawać z gorącą zupą.

Julian Merrow-Smith. Główki czosnku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz