- 1/4 główki czosnku
- 1 i 1/2 kromki czerstwego chleba
- 1 łyżka oleju
- odrobina papryki w proszku
- 250 ml bulionu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/8 bagietki
- sól, pieprz
Chleb należy pokroić w małe kostki, podsmażyć na oleju na złotobrązowy
kolor. Czosnek zmiażdżyć, dodać do chleba, wymieszać. Grzanki doprawić solą,
pieprzem i papryką. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20
minut na wolnym ogniu. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Zupę przelać do
żaroodpornego naczynia, ostrożnie wlać jajko. Zapiekać 10 minut. Kromki
bagietki podsmażyć na oliwie lub podgrzać na tosty, podawać z gorącą zupą.
Julian Merrow-Smith. Główki czosnku.
Julian Merrow-Smith. Główki czosnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz