KUGEL Z MAKARONU

  • 450 g makaronu wstążki
  • 4 łyżki oleju
  • 4 roztrzepane jajka kurze całe
  • 50 g cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 450 g sera białego
  • 500 g (obranych i posiekanych) jabłek
  • 50 g rodzynek
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta goździków
Gotujemy makaron w osobnej wodzie i odcedzamy. Wkładamy do miski, dodajemy olej i mieszamy. Dodajemy resztę składników i mieszamy jeszcze raz. Biały ser przed włożeniem do makaronu rozcieramy ze śmietaną. Smarujemy tłuszczem naczynie do pieczenia i wkładamy wymieszany makaron. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C i pieczemy kugel około 1 godziny aż będzie złoty.

Clara Peeters. Martwa natura z serem i czereśniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz