PAPRYKA W KUCHNI

Słodką paprykę używa się w kuchni na wiele sposobów: gotujemy ją, pieczemy, spożywamy na surowo. Odmiany ostre najczęściej spożywa się marynowane i w postaci suszonej przyprawy. Słodką, mieloną papryką witaminizujemy potrawy, konserwy. Papryka to samo zdrowie, jednak nie dla wszystkich. Nie powinni spożywać jej chorzy na żołądek, jelita, wątrobę, nerki. Dodatek papryki powoduje, że banalna sałatka z pomidorów zyskuje na smaku i aromacie. Kromka chleba z masłem i plasterkami cieniutko pokrojonej papryki to prosty zdrowy i smaczny posiłek.
  • papryka doskonale komponuje się z czosnkiem, cebulą, kminkiem i majerankiem
  • przygotowując danie z dodatkiem mielonej papryki pamiętajmy, by nie wsypywać jej do gotującego się tłuszczu; obsmażone warzywa lub mięso należy podlać wodą i dopiero wówczas dodać paprykę.
Iga Nalewajko. Papryki i pomidorki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz