MAZUREK TUTTI FRUTTI


·        10 dag błyskawicznych płatków owsianych
·        5 dag suszonych śliwek
·        10 dag suszonych moreli
·        5 dag ziaren sezamu
·        15 dag migdałów, tzw. słupków
·        5 dag rodzynek
·        10 dag orzechów włoskich
·        pół kostki masła (10 dag)
·        6 łyżek miodu gryczanego
·        ¾ szklanki śmietanki kremówki
·        sok z całej pomarańczy
do posmarowania:
·        4-5 łyżek dżemu pomarańczowego z gorzkich pomarańczy
Umyte, osuszone śliwki i morele pokroić w paski. Wymieszać orzechy, migdały, rodzynki, śliwki i morele z sezamem i płatkami. W garnku rozgrzać masło, miód, śmietankę, sok z pomarańczy oraz bakalie z płatkami i sezamem. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu, mieszając, gotować około 3 minut. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do wypieków. Rozsmarować równą warstwę masy. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Jeszcze gorący mazurek posmarować dżemem pomarańczowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz