·
10 dag błyskawicznych płatków
owsianych
·
5 dag suszonych śliwek
·
10 dag suszonych moreli
·
5 dag ziaren sezamu
·
15 dag migdałów, tzw. słupków
·
5 dag rodzynek
·
10 dag orzechów włoskich
·
pół kostki masła (10 dag)
·
6 łyżek miodu gryczanego
·
¾ szklanki śmietanki kremówki
·
sok z całej pomarańczy
do posmarowania:
·
4-5 łyżek dżemu pomarańczowego z
gorzkich pomarańczy
Umyte, osuszone śliwki i morele pokroić w paski. Wymieszać
orzechy, migdały, rodzynki, śliwki i morele z sezamem i płatkami. W garnku
rozgrzać masło, miód, śmietankę, sok z pomarańczy oraz bakalie z płatkami i
sezamem. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu, mieszając, gotować około 3
minut. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do wypieków. Rozsmarować
równą warstwę masy. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Jeszcze
gorący mazurek posmarować dżemem pomarańczowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz