BABKA KARTOFLANA


·        1,5 kg kartofli
·        20 dag pieczarek
·        30 dag cebuli
·        3 jajka
·        3 łyżki mąki
·        bułka tarta
·        kminek
·        4 łyżki oleju
·        majeranek
·        sól, pieprz
Obrać kartofle. Połowę zmiksować, połowę zetrzeć na drobne wiórki, włożyć do dużej miski i wymieszać. Posiekaną cebulę i drobno pokrojone pieczarki udusić na oleju. Do kartofli wbić jaja, wsypać 3 czubate łyżki mąki i wymieszać. Na koniec dodać uduszone pieczarki, łyżkę majeranku, sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy. Dużą formę wysmarować tłuszczem, obficie obsypać tartą bułką i wypełnić masą kartoflaną. Piec 2 godziny w temp. około 150°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz