KUCHENNE SPOSOBY NA PRZEZIĘBIENIE

Leczniczy rosół:
Kurczaka gotować z dużą ilością pietruszki, marchwi, selera i co najmniej 3 cebulami. Po wyjęciu mięsa zmiksować jarzyny, zmieszać je z rosołem, ostro przyprawić czosnkiem i pieprzem lub chili. Pić zupę codziennie małymi łyczkami.

Syrop z cebuli:
6 drobno posiekanych białych cebul gotować powoli na parze. Do cebulowego soku, który się wytworzy, dodać 15 dag miodu. Syrop zażywać lekko podgrzany.

Nalewka z czarnej rzodkwi:
Łyżkę utartej rzodkwi, łyżeczkę miodu i łyżeczkę utłuczonych goździków zalać szklanką gorącej wody. Miksturę pić małymi łyczkami, mieszając, by rzodkiew nie opadła na dno.

Paul Cezanne. Martwa natura z czerwonymi cebulami.

2 komentarze:

  1. Szkoda gotować cebulę. Wystarczy ją posiekać, dodać cukier lub miód i odstawić. Przy podgrzewaniu można przesadzić i stracić cenne wartości cebuli.

    A poza tym to bardzo fajny blog. Uwielbiam takie połączenia sztuki z codziennością :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie: http://maminkowo.blogspot.com/!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, lepiej tej cebulki nie gotować :). Serdecznie pozdrawiam i chętnie zajrzę do maminkowa! :-)
      Monik@

      Usuń