BRZOSKWINIE

Brzoskwinie pochodzą z Chin, w Europie znane są od czasów rzymskich. Mają dużą wartość odżywczą, dużo witamin, żelaza, magnezu i wapnia. Najzdrowsze są surowe, pyszne w syropie, a konfitura z brzoskwiń to prawdziwy poemat. Najbardziej znanym deserem jest "Peche Melba". Po raz pierwszy wykonana została w Londynie pod koniec XIX wieku na cześć znanej śpiewaczki Melby.
A przygotowuje się ten deser tak:
połówki brzoskwiń ugotowane w syropie z dodatkiem wanilii po uprzednim sparzeniu i obraniu ze skórki, ostudzone układa się w pucharkach na grubej warstwie lodów śmietankowo-waniliowych, całość pokrywa się galaretką malinową. Znamy wiele odmian tego deseru: z dodatkiem biszkoptów, bitej śmietany, czasem makaroników. Ten klasyczny wydaje się najsmaczniejszy.

Marsha Chandler. Brzoskwinie w koszyku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz