Leczniczy rosół:
Kurczaka gotować z dużą ilością pietruszki, marchwi, selera i co najmniej 3 cebulami. Po wyjęciu mięsa zmiksować jarzyny, zmieszać je z rosołem, ostro przyprawić czosnkiem i pieprzem lub chili. Pić zupę codziennie małymi łyczkami.
Syrop z cebuli:
6 drobno posiekanych białych cebul gotować powoli na parze. Do cebulowego soku, który się wytworzy, dodać 15 dag miodu. Syrop zażywać lekko podgrzany.
Nalewka z czarnej rzodkwi:
Łyżkę utartej rzodkwi, łyżeczkę miodu i łyżeczkę utłuczonych goździków zalać szklanką gorącej wody. Miksturę pić małymi łyczkami, mieszając, by rzodkiew nie opadła na dno.
Paul Cezanne. Martwa natura z czerwonymi cebulami.
SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
Szkoda gotować cebulę. Wystarczy ją posiekać, dodać cukier lub miód i odstawić. Przy podgrzewaniu można przesadzić i stracić cenne wartości cebuli.
OdpowiedzUsuńA poza tym to bardzo fajny blog. Uwielbiam takie połączenia sztuki z codziennością :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie: http://maminkowo.blogspot.com/!
To prawda, lepiej tej cebulki nie gotować :). Serdecznie pozdrawiam i chętnie zajrzę do maminkowa! :-)
UsuńMonik@