ROZSĄDNA OSZCZĘDNOŚĆ W KUCHNI

  • natka pietruszki, szczypiorek, zielona cebulka to nie tylko smaczne dodatki do potraw, ale też witaminy tak bardzo nam potrzebne - cena tych doskonałości nie jest niska, ale przecież możemy je wyhodować w skrzyneczce na kuchennym parapecie; będzie taniej i zielono
  • ziemniaki obieramy cieniutko, chyba że już widoczne są pędy, które trzeba usunąć i wykroić oczka
  • jeśli gotujemy na gazie, to uregulujmy płomień pod garnek, tak by języczki ognia nie wychodziły poza obwód dna naczynia, ale aby równo obejmowały całe dno garnka
  • po zagotowaniu potrawy ogień należy zmniejszyć tak, by utrzymać w garnku temperaturę lekkiego wrzenia - nie jest prawdą, że potrawa kipiąc na silnym ogniu, gotuje się szybciej; to tylko niepotrzebne zużycie gazu
  • o wiele szybciej nagrzewa się zawartość płaskiego, niskiego naczynia o dużym dnie niż wysokiego garnka o małym dnie
  • przywróćmy do łask szybkowary - to oszczędność czasu i pieniędzy
  • nie używajmy emaliowanych garnków do prażenia kaszy - przy małej ilości płynu emalia łatwo ulega uszkodzeniu.

 Kuchnia. Autor nieznany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz