PRZEKĄSKI Z ANCHOIS
(ok. 30 sztuk)
- 1/2 szklanki mąki
- 6 łyżek masła pokrojonego na małe kawałki
- 4 łyzki świeżo startego parmezanu
- 3 łyżki musztardy dijon
- sól, pieprz
pasta z anchois:
- 10 dag filetów anchois w oliwie z oliwek, osączonych
- niecałe 1/2 szklanki mleka
- 2 pokrojone ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sparzonych migdałów, uprażonych i pokrojonych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać do dużej miski i dodać masło. Ucierać, aż masa będzie przypominać okruchy chleba. Zmieszać z połową parmezanu i solą. Dodać tyle zimnej wody (ok. 3 łyżki), aby powstało twarde ciasto. Szybko zagnieść, następnie zawinąć w folię i wstawić do lodówkina 30 minut. Przygotować pastę: osączone anchois włożyć do miski i zalać mlekiem. Pozostawić do nasiąknięcia na 10 minut. Osączyć i osuszyć na papierowych ręcznikach. Mleko wylać. Anchois posiekać, dodać czosnek, pietruszkę, bazylię, sok z cytryny, migdały i 2 łyżki oliwy. Zmiksować na gładką masę. Przelać do innego naczynia, zmieszać z pozostałą oliwą i pieprzem do smaku. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować cienko tak, aby powstał prostokąt o wymiarach 50x40cm. Posmarować cienko dwoma łyżkami anchois i musztardą dijon. Posypać serem i szczyptą pieprzu. Całość zrolować ciasno wzdłuż, a następnie pokroić na kawałki o grubości ok.1 cm. Ułożyć w dość dużej odległości od siebie na nieprzywierającej blasze. Piec w nagrzanym do 200st.C piekarniku przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Zostawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz