SŁODKI SOS CHILI

  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml wody
  • 65 ml octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 65 ml zimnej wody
Papryczki i czosnek rozdrabniamy przy pomocy blendera. Do garnka wlewamy 200 ml wody, ocet jabłkowy, dodajemy cukier, papryczki z czosnkiem, sól i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 10 minut. Do kubeczka wlewamy 65 ml wody, dodajemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Mieszając sos łyżką wlewamy powoli skrobię. Gotowy sos przelewamy do słoiczków. Sos do wykorzystania w kuchni azjatyckiej.

Barbara Ann Robertson. Czerwona papryczka chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz