- 1 średnia główka kapusty włoskiej (ok. 1 i 1/2 kg)
- 1 kg pieczarek
- 1 duża cebula (20 dag)
- 70 dag pomidorów
- sól morska
- pieprz
- przyprawa w płynie maggi
- majeranek
- tymianek
- koperek
Kapustę włoską opłukać, osuszyć i poszatkować. Następnie ugotować do miękkości i odcedzić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Teflonową patelnię rozgrzać, przełożyć na nią pieczarki i cebulę. Smażyć bez tłuszczu a następnie przełożyć do kapusty włoskiej. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w dużą kostkę i wraz z sokiem dodać do kapusty włoskiej. Wszystko razem wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodać sól morską, pieprz, przyprawę w płynie maggi, majeranek, tymianek i koperek. Wszystko ponownie razem wymieszać. Podawać na ciepło z pieczonymi ziemniakami.
Ettore Donini. Kapusta włoska i owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz