KNEDLE JABŁKOWE


  • 50 g masła
  • 20 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g zmielonego chudego twarogu
  • sól
  • 10 g (torebka) cukru z prawdziwą wanilią
  • starta skórka cytrynowa
  • 150 g jabłek pokrojonych w małą kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki calvadosu
  • 60 g mąki
  • 80 g pokruszonych biszkoptów
Ucieramy masło z cukrem i jajkami. Dodajemy twaróg, przyprawiamy solą, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Ucieramy jeszcze chwilę, aż masa będzie gładka. Jabłka krótko rumienimy na maśle. Wlewamy calvados, gotujemy, aż odparuje. Studzimy, dodajemy do masy serowej, mieszamy z mąką. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie lepimy kulki i porcjami wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 8-10 minut, na małym ogniu. Po wyjęciu obtaczamy knedle w biszkoptach i podajemy.


Hall Groat. Jabłka na stole.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz