- 50 g masła
- 20 g cukru
- 2 jajka
- 250 g zmielonego chudego twarogu
- sól
- 10 g (torebka) cukru z prawdziwą wanilią
- starta skórka cytrynowa
- 150 g jabłek pokrojonych w małą kostkę
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki calvadosu
- 60 g mąki
- 80 g pokruszonych biszkoptów
Ucieramy masło z cukrem i jajkami. Dodajemy twaróg, przyprawiamy solą, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Ucieramy jeszcze chwilę, aż masa będzie gładka. Jabłka krótko rumienimy na maśle. Wlewamy calvados, gotujemy, aż odparuje. Studzimy, dodajemy do masy serowej, mieszamy z mąką. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie lepimy kulki i porcjami wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 8-10 minut, na małym ogniu. Po wyjęciu obtaczamy knedle w biszkoptach i podajemy.
Hall Groat. Jabłka na stole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz