KNEDLE Z BURAKAMI
- 120 g czerstwego białego pieczywa
- 50 g posiekanej cebuli
- 20 g masła
- 100 g ugotowanych, obranych i pokrojonych w kostkę buraków
- 2 jajka
- 50 g ricotty
- 20 g mąki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- masło i szczypiorek do podania
Pieczywo kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Dodajemy zeszkloną na maśle cebulę, mieszamy. Miksujemy w blenderze buraki z jajkami. Wlewamy do pieczywa, dodajemy ricottę, mąkę i natkę. Przyprawiamy masę solą, wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. Wilgotnymi dłońmi lepimy knedle. Gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie. Podajemy polane masłem i posypane szczypiorkiem.
Youqing Wang. Buraki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz