ZUPA CEBULOWA


  • 5 dag masła
  • 1/2 kg cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2-3 szklanki esencjonalnego bulionu
  • sól, pieprz
  • grzanki z bułki
  • 5 dag tartego sera (np. gruyere lub ementaler)
Masło topimy w rondlu i wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Dusimy, mieszając, aż stanie się miękka. Dodajemy posiekany czosnek, listek laurowy, tymianek i szałwię. Mieszając, podgrzewamy na maleńkim ogniu około 30 minut. Dodajemy miód i podgrzewamy jeszcze 5 minut. Wlewamy wino i zwiększamy płomień. Gdy cały płyn wyparuje, dodajemy gorący bulion i gotujemy na małym ogniu kolejne 30 minut. Przyprawiamy do smaku. Kiedy zupa jest już gotowa, rozlewamy ją do żaroodpornych miseczek, wrzucamy na wierzch grzanki z bułki i posypujemy serem. Zapiekamy kilka minut w 80 st.C. Wyjmujemy z piekarnika, gdy tylko ser się zarumieni.

Justin Clements. Białe cebule.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz