- 5 dag masła
- 1/2 kg cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- listek laurowy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta suszonej szałwii
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 2-3 szklanki esencjonalnego bulionu
- sól, pieprz
- grzanki z bułki
- 5 dag tartego sera (np. gruyere lub ementaler)
Masło topimy w rondlu i wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Dusimy, mieszając, aż stanie się miękka. Dodajemy posiekany czosnek, listek laurowy, tymianek i szałwię. Mieszając, podgrzewamy na maleńkim ogniu około 30 minut. Dodajemy miód i podgrzewamy jeszcze 5 minut. Wlewamy wino i zwiększamy płomień. Gdy cały płyn wyparuje, dodajemy gorący bulion i gotujemy na małym ogniu kolejne 30 minut. Przyprawiamy do smaku. Kiedy zupa jest już gotowa, rozlewamy ją do żaroodpornych miseczek, wrzucamy na wierzch grzanki z bułki i posypujemy serem. Zapiekamy kilka minut w 80 st.C. Wyjmujemy z piekarnika, gdy tylko ser się zarumieni.
Justin Clements. Białe cebule.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz