- 15 dag spójnego koziego twarożku
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- masło i parmezan do posypania foremek
Megan Meagher. Suflet czekoladowy.
Suflet – potrawa z utartych żółtek i
ubitej piany z białek jaj z dodatkiem owoców albo warzyw,
zapiekana i podawana na gorąco.
Charakterystyczna
dla tej potrawy jest delikatność uzyskiwana dzięki dużej zawartości piany z
białek, mieszanej z pozostałymi składnikami (silnie rozdrobnionymi)
bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika. Danie podczas pieczenia jest
bardzo wrażliwe na zmiany temperatury – nawet nieznaczne jej wahania mogą
spowodować kurczenie się i opadanie masy, a także znaczącą utratę walorów smakowych.
Suflet należy spożyć bezpośrednio po wyjęciu z pieca – wychłodzenie spowoduje
również bardzo szybką utratę smaku i opadnięcie ciasta.
Podczas
przyrządzania należy zachować szczególną staranność w doborze i proporcjach
składników. Pieczenie odbywa się w naczyniach ceramicznych o
pionowych ściankach. Mogą być one mniejsze – na jedną porcję, lub większe – na
kilka porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz