SUFLET Z KOZIEGO SERA


  • 15 dag spójnego koziego twarożku
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • masło i parmezan do posypania foremek
Przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, oprószamy mąką, podgrzewamy, mieszając. Gdy pojawią się bąbelki, wlewamy mleko i podgrzewamy dalej, aż sos będzie gęsty, gładki i błyszczący. Dodajemy przyprawy, kozi serek i żółtka, dokładnie mieszamy. Foremki na suflety smarujemy masłem i wysypujemy startym parmezanem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. Ubijamy sztywną pianę z białek, delikatnie łączymy ją z masą serową. Napełniamy foremki, wstawiamy na 20 minut do piekarnika. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

Megan Meagher. Suflet czekoladowy.

Suflet – potrawa z utartych żółtek i ubitej piany z białek jaj z dodatkiem owoców albo warzyw, zapiekana i podawana na gorąco.
Charakterystyczna dla tej potrawy jest delikatność uzyskiwana dzięki dużej zawartości piany z białek, mieszanej z pozostałymi składnikami (silnie rozdrobnionymi) bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika. Danie podczas pieczenia jest bardzo wrażliwe na zmiany temperatury – nawet nieznaczne jej wahania mogą spowodować kurczenie się i opadanie masy, a także znaczącą utratę walorów smakowych. Suflet należy spożyć bezpośrednio po wyjęciu z pieca – wychłodzenie spowoduje również bardzo szybką utratę smaku i opadnięcie ciasta.

Podczas przyrządzania należy zachować szczególną staranność w doborze i proporcjach składników. Pieczenie odbywa się w naczyniach ceramicznych o pionowych ściankach. Mogą być one mniejsze – na jedną porcję, lub większe – na kilka porcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz