KALAFIOR Z ORZESZKAMI


  • 1 duży kalafior
  • sól
  • 200 g sklarowanego masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżka kolendry
  • 1 łyżka przyprawy chińskiej
  • 50 g nieosolonych orzeszków ziemnych
Kalafiora myjemy pod bieżącą wodą, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy al dente, odcedzamy, dzielimy na różyczki. W płaskim rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy kurkumę, kolendrę i przyprawę chińską, starannie mieszamy. Wszystkie różyczki kalafiora obtaczamy w maśle z przyprawami i układamy w ogrzanej salaterce. Orzeszki siekamy, prażymy na suchej patelni, posypujemy nimi różyczki kalafiora.

Alfred Hirv. Martwa natura z kalafiorem i butelką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz