BAKŁAŻANY PO SYCYLIJSKU


  • 2 szalotki
  • bakłażan
  • parę łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżka orzeszków piniowych
  • 125 g mozzarelli
  • świeża bagietka lub focaccia
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Posiekane szalotki i bakłażana pokrojonego w kostkę mieszamy z oliwą i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i pieczemy przez 10 minut. W tym czasie pomidory kroimy w kostkę i dokładamy do bakłażana razem z orzeszkami piniowymi i rodzynkami. Pieczemy przez kolejne 10 minut. na koniec układamy na wierzchu kawałeczki mozzarelli i zapiekamy przez 5 minut. Podajemy od razu, najlepiej z chrupiącym ciastem typu focaccia lub świeżą bagietką.

focaccia potrawa kuchni włoskiej, rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.
Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek.
(Wilkipedia.pl)

Marie Fox. Bakłażany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz