- 1 kg białej fasoli (najlepiej w strączkach)
- 1 kg fasolki szparagowej
- 4 kabaczki lub cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 5 dużych pomidorów
- 10 dag makaronu "nitki"
- sól, pieprz
pasta bazyliowa:
- 1 duży pęczek bazylii
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- 10 dag startego sera (najlepiej pół na pół gruere i holenderskiego mimolette)
Białą fasolę łuskamy, szparagową oczyszczamy. Kabaczki (lub cukinie) kroimy na kawałki. Czosnek rozgniatamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a oskrobane marchewki - w talarki. Pomidory sparzamy, obieramy i grubo siekamy. Wszystkie jarzyny wrzucamy do garnka, zalewamy około 3 litrami wody, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy 2 godziny, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy makaron. Robimy pastę bazyliową: listki bazylii miksujemy z czosnkiem i oliwą, dodając stopniowo ser. Pastę łączymy z zupą bezpośrednio przed podaniem. W osobnej miseczce możemy podać tarty ser.
Chaim Soutine. Martwa natura z wazą i zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz