ZUPA Z BAZYLIĄ (soupe au pistou)


  • 1 kg białej fasoli (najlepiej w strączkach)
  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 4 kabaczki lub cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 5 dużych pomidorów
  • 10 dag makaronu "nitki"
  • sól, pieprz
pasta bazyliowa:

  • 1 duży pęczek bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 10 dag startego sera (najlepiej pół na pół gruere i holenderskiego mimolette)
Białą fasolę łuskamy, szparagową oczyszczamy. Kabaczki (lub cukinie) kroimy na kawałki. Czosnek rozgniatamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a oskrobane marchewki - w talarki. Pomidory sparzamy, obieramy i grubo siekamy. Wszystkie jarzyny wrzucamy do garnka, zalewamy około 3 litrami wody, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy 2 godziny, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy makaron. Robimy pastę bazyliową: listki bazylii miksujemy z czosnkiem i oliwą, dodając stopniowo ser. Pastę łączymy z zupą bezpośrednio przed podaniem. W osobnej miseczce możemy podać tarty ser.

Chaim Soutine. Martwa natura z wazą i zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz