- 6 jaj
- 5 dag pieczarek
- 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki bułki tartej
- po 2 łyżki masła i oleju
- pieprz, sól
Ugotowane na twardo jaja przekroić na pół. Ze skorupek wyjąć delikatnie białka z żółtkami, dokładnie posiekać lub ugnieść widelcem. Pieczarki umyć pod bieżącą wodą i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać po łyżce masła i oleju, dodać pieczarki, smażyć do momentu, gdy odparuje z nich sok. Przestudzone pieczarki wymieszać ze szczypiorkiem i jajkami, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć masę do skorupek, lekko ugnieść (uważać, by ich nie uszkodzić), posypać wierzch tartą bułką i zrumienić na patelni na pozostałym tłuszczu.
Roman Reisinger. Białe jajka w metalowym garnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz