JAJA FASZEROWANE PIECZARKAMI


  • 6 jaj
  • 5 dag pieczarek
  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • po 2 łyżki masła i oleju
  • pieprz, sól
Ugotowane na twardo jaja przekroić na pół. Ze skorupek wyjąć delikatnie białka z żółtkami, dokładnie posiekać lub ugnieść widelcem. Pieczarki umyć pod bieżącą wodą i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać po łyżce masła i oleju, dodać pieczarki, smażyć do momentu, gdy odparuje z nich sok. Przestudzone pieczarki wymieszać ze szczypiorkiem i jajkami, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć masę do skorupek, lekko ugnieść (uważać, by ich nie uszkodzić), posypać wierzch tartą bułką i zrumienić na patelni na pozostałym tłuszczu.

Roman Reisinger. Białe jajka w metalowym garnku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz