ZUPA KREM Z BURAKÓW


  • 800 g buraków
  • 6 szklanek bulionu (może być z kostki)
  • 5 łyżek masła
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • 4/5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 6 łyżek śmietany 30-36%
  • sól, pieprz
Cebulę, czosnek, jabłka i buraki obierz. Cebulę, czosnek i dymkę posiekaj, a buraki i jabłka pokrój w plasterki. W rondlu roztop połowę masła, dodaj cebulę i smaż około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek, buraki i jabłko, przesmażaj kolejne 5 minut. Dolej wino i odparuj. Dolej bulion, dopraw solą i pieprzem, gotuj około 30 minut. Na koniec całość zmiksuj. Na patelni roztop pozostałe masło, dodaj dymkę i smaż około 5 minut. Zupę rozlej do talerzy i podawaj z kleksem śmietany oraz podsmażoną dymką.

Claudia Post. Martwa natura z nowym garnkiem, cebulą i burakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz