- 800 g buraków
- 6 szklanek bulionu (może być z kostki)
- 5 łyżek masła
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jabłka
- 4/5 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 pęczek cebulki dymki
- 6 łyżek śmietany 30-36%
- sól, pieprz
Cebulę, czosnek, jabłka i buraki obierz. Cebulę, czosnek i dymkę posiekaj, a buraki i jabłka pokrój w plasterki. W rondlu roztop połowę masła, dodaj cebulę i smaż około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek, buraki i jabłko, przesmażaj kolejne 5 minut. Dolej wino i odparuj. Dolej bulion, dopraw solą i pieprzem, gotuj około 30 minut. Na koniec całość zmiksuj. Na patelni roztop pozostałe masło, dodaj dymkę i smaż około 5 minut. Zupę rozlej do talerzy i podawaj z kleksem śmietany oraz podsmażoną dymką.
Claudia Post. Martwa natura z nowym garnkiem, cebulą i burakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz