KREWETKI W MISECZKACH AWOKADO


  • 3 jędrne owoce awokado
  • 1 puszka krewetek w zalewie
  • 2 duże cytryny
  • ok. 200 ml rzadkiej śmietanki
  • 2 łyżki słodkiego mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • pieprz, sól
  • świeża rzeżucha lub koperek
Żelatynę moczyć w odrobinie zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić ją w gorącym mleku. Awokado umyć, osuszyć, poprzekrawać wzdłuż na połówki, usunąć pestki. Z połówek wydrążyć miąższ, zostawić przy skórce warstwę grubości ok. 5 mm. Wydrążony miąższ zmiksować z sokiem wyciśniętym z cytryn i łyżką śmietany, doprawić pieprzem i solą. Pozostałą śmietankę lekko ubić, połączyć z roztworem żelatyny, wymieszać z miąższem awokado. Dołożyć osączone krewetki, farsz delikatnie wymieszać i od razu napełnić nim miseczki awokado. Ułożyć je na półmisku i wstawić, chociaż na godzinę, do lodówki. Udekorować rzeżuchą lub koperkiem.

Carol Schiff. Awokado.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz