GALARETKA Z CHRZANU


  • 30 dag utartego chrzanu (średni słoik) z kwaskiem cytrynowym
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka żelatyny
  • garść rodzynków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • cytryna
  • cukier, sól
dekoracja:

  • gałązka natki pietruszki lub rodzynki
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Do 1/4 szklanki
wrzącej osolonej i ocukrzonej wody dodać chrzan wymieszany z masłem i mąką. Zagotować i po chwili dodać spęczniałą żelatynę. Energicznie mieszając (najlepiej rózgą) zagotować ponownie i odstawić. Dodać sparzone i osączone rodzynki, a gdy chrzan przestygnie (ale żelatyna się jeszcze nie zetnie), dodać śmietanę, doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać, przelać do salaterki i wstawić do lodówki. Przed podaniem wyłożyć galaretę na talerz lub półmisek i udekorować gałązką natki lub rodzynkami. Tak przyrządzony chrzan kroi się na małe porcje jak tort.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz