TARTA CYTRYNOWA


  • 25 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 średnich lub 7 mniejszych cytryn
  • płatki migdałowe
  • sucha fasola
Z mąki, cukru pudru, masła, żółtek i cukru waniliowego zagniatamy kruche ciasto i schładzamy w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Wykładamy ciastem dużą formę do tarty i przykrywamy papierem do pieczenia. Układamy na wierzchu kilka warstw suchej fasoli i wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut. Wyjmujemy formę, zdejmujemy papier i zostawiamy ciasto do przestygnięcia. Ze szklanki cukru i 1/4 szklanki wody gotujemy syrop. Cytryny sparzamy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy je partiami do wrzącego syropu i gotujemy 2 minuty na małym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na sitku. Układamy plasterki cytryn na cieście, posypujemy cukrem i wstawiamy do gorącego piekarnika na 25 minut. Po ostudzeniu posypujemy płatkami migdałowymi.

Chris Ruthven. Cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz