TARTA CYTRYNOWA
- 25 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 1,5 szklanki cukru
- 5 średnich lub 7 mniejszych cytryn
- płatki migdałowe
- sucha fasola
Z mąki, cukru pudru, masła, żółtek i cukru waniliowego zagniatamy kruche ciasto i schładzamy w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Wykładamy ciastem dużą formę do tarty i przykrywamy papierem do pieczenia. Układamy na wierzchu kilka warstw suchej fasoli i wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut. Wyjmujemy formę, zdejmujemy papier i zostawiamy ciasto do przestygnięcia. Ze szklanki cukru i 1/4 szklanki wody gotujemy syrop. Cytryny sparzamy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy je partiami do wrzącego syropu i gotujemy 2 minuty na małym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na sitku. Układamy plasterki cytryn na cieście, posypujemy cukrem i wstawiamy do gorącego piekarnika na 25 minut. Po ostudzeniu posypujemy płatkami migdałowymi.
Chris Ruthven. Cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz