ZUPA CEBULOWA Z OWCZYM SEREM (Beyaz peynirli sagan corbasi)

(na 4 osoby)
  • 500 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 duża puszka obranych pomidorów
  • około 400 ml rosołu
  • 4 kromki bialego chleba
  • pieprz mielony
  • 100 g tartego sera owczego
Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki. Ząbki czosnku obrać i rozetrzeć z solą. Oliwę z oliwek zagrzać w garnku, cebulę i czosnek dusić w niej do szklistości. Domieszać pastę pomidorową. Obrane pomidory z puszki rozgnieść widelcem, dodać do cebuli i całość zalać rosołem, podgrzewając na małym ogniu 15-20 minut. Piekarnik nastawić na 200 st.C. Chleb pokroić w drobną kostkę, zaprawić zupę do smaku solą i pieprzem i posypać kostkami białego chleba. Zupę posypać tartym serem i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Paul Gauguin. Martwa natura z cebulami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz