(na 4 osoby)
- 500 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 duża puszka obranych pomidorów
- około 400 ml rosołu
- 4 kromki bialego chleba
- pieprz mielony
- 100 g tartego sera owczego
Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki. Ząbki czosnku obrać i rozetrzeć z solą. Oliwę z oliwek zagrzać w garnku, cebulę i czosnek dusić w niej do szklistości. Domieszać pastę pomidorową. Obrane pomidory z puszki rozgnieść widelcem, dodać do cebuli i całość zalać rosołem, podgrzewając na małym ogniu 15-20 minut. Piekarnik nastawić na 200 st.C. Chleb pokroić w drobną kostkę, zaprawić zupę do smaku solą i pieprzem i posypać kostkami białego chleba. Zupę posypać tartym serem i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Paul Gauguin. Martwa natura z cebulami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz