GALARETKA Z CHRZANU -
- 30 dag utartego chrzanu (średni słoik) z kwaskiem cytrynowym
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- łyżka żelatyny
- garść rodzynek
- łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- 1 cytryna
- cukier, sól
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Do 1/4 szklanki wrzącej osolonej i ocukrzonej wody dodać chrzan wymieszany z masłem i mąką. Zagotować i po chwili dodać spęczniałą żelatynę. Energicznie mieszając (najlepiej rózgą) zagotować ponownie i odstawić. Dodać sparzone i osączone rodzynki, a gdy chrzan przestygnie (ale żelatyna się jeszcze nie zetnie), dodać śmietanę, doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać, przelać do salaterki i wstawić do lodówki. Przed podaniem wyłożyć galaretkę na talerz lub półmisek i udekorować gałązką natki oraz rodzynkami. Tak przyrządzony chrzan kroi się małe porcje jak tort. Wyśmienity dodatek do wielkanocnych dań.
Rafał Wąsowicz. Martwa natura z warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz