GALARETKA Z CHRZANU -


  • 30 dag utartego chrzanu (średni słoik) z kwaskiem cytrynowym
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • łyżka żelatyny
  • garść rodzynek
  • łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 cytryna
  • cukier, sól
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Do 1/4 szklanki wrzącej osolonej i ocukrzonej wody dodać chrzan wymieszany z masłem i mąką. Zagotować i po chwili dodać spęczniałą żelatynę. Energicznie mieszając (najlepiej rózgą) zagotować ponownie i odstawić. Dodać sparzone i osączone rodzynki, a gdy chrzan przestygnie (ale żelatyna się jeszcze nie zetnie), dodać śmietanę, doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać, przelać do salaterki i wstawić do lodówki. Przed podaniem wyłożyć galaretkę na talerz lub półmisek i udekorować gałązką natki oraz rodzynkami. Tak przyrządzony chrzan kroi się małe porcje jak tort. Wyśmienity dodatek do wielkanocnych dań.

Rafał Wąsowicz. Martwa natura z warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz