OMLET Z ZIOŁAMI
- 5 jaj
- 2 łyżki śmietanki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego cząbru, melisy lub tymianku (albo innych ziół)
- 5 dag tartego parmezanu
- 1 łyżka margaryny lub oliwy
- pieprz, sól
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę. Żółtka rozmącić ze śmietaną, solą i pieprzem na jednolitą masę. Na patelnię o średnicy 22 cm wlać żółtka i po chwili wyłożyć na nie białka. Smażyć na dużym ogniu 2-3 minuty, mieszając lekko wierzch omletu, tak by nie dotykać dna patelni. Usmażony omlet posypać najpierw parmezan, a gdy ser się stopi - ziołami. Złożyć na pół i przełożyć na gorący talerz. Można podawać na śniadanie, obiad i kolację. Jeść z surówką z papryki i pomidorów.
Małgorzata Kruk. Zioła polne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz