OMLET Z ZIOŁAMI


  • 5 jaj
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego cząbru, melisy lub tymianku (albo innych ziół)
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 1 łyżka margaryny lub oliwy
  • pieprz, sól
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę. Żółtka rozmącić ze śmietaną, solą i pieprzem na jednolitą masę. Na patelnię o średnicy 22 cm wlać żółtka i po chwili wyłożyć na nie białka. Smażyć na dużym ogniu 2-3 minuty, mieszając lekko wierzch omletu, tak by nie dotykać dna patelni. Usmażony omlet posypać najpierw parmezan, a gdy ser się stopi - ziołami. Złożyć na pół i przełożyć na gorący talerz. Można podawać na śniadanie, obiad i kolację. Jeść z surówką z papryki i pomidorów.

Małgorzata Kruk. Zioła polne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz