STAROPOLSKA WIELKANOC

Wielkanoc przerodziła się w dawnej Polsce w największe święto kulinarne. W zamożnych domach święcone ustawiano na wielkim stole w jadalni. Składały się na nie szynki, kiełbasy, salcesony, ryby w galarecie, oczywiście prosię pieczone w całości, ciasta: mazurki, przekładańce i staropolskie "baby", wódki, wina, miody pitne, piwo. Poza mięsem wieprzowym na polskich stołach zaczął królować pieczony indyk - smarowany miodem, nadziewany rodzynkami i migdałami. Ale powróćmy do bab i mazurków, chluby staropolskiej kuchni. Pieczenie bab to całe misterium, do którego niedopuszczano mężczyzn. Najdelikatniejsze i najlepsze były baby puchowe i muślinowe. Mazurki prawdopodobnie pochodzą z Turcji, natomiast zasługą królowej Bony są torty na polskim stole.
Wielkanoc. Jacek Yerka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz