PIKANTNE NALEŚNIKI

składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki białej
  • 1,5 szklanki mąki razowej
  • szczypta soli
  • pieprz
  • cukier
farsz:

  • opakowanie szpinaku (liście)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 250 g mozzarelli
  • chili
  • sos tabasco
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3-4 dymki
  • sól, pieprz
Wykonanie farszu: szpinak opłukać, odciąć grubsze ogonki. Wrzucić na rozgrzany olej szpinak i rozgnieciony czosnek, lekko podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem, chili, tabasco. Dymkę pokroić. Ser pokroić w plastry. 
Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Doprawić. Smażyć naleśniki na oleju. Na każdy naleśnik nakładać usmażony szpinak i ser. Zwinąć w kopertę i jeszcze raz chwilkę przesmażyć lub zapiec w piekarniku tak, żeby ser rozpuścił się.

Denis Michajłowski. Martwa natura z czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz