DIETA PO 60. ROKU ŻYCIA

Po przekroczeniu 60. roku życia na skutek zmian hormonalnych i zmniejszeniu tempa przemiany materii następuje redukcja masy mięśniowej, zwiększa się natomiast procentowy udział warstwy tłuszczowej.
Warto wówczas postawić na prostą dietę i brak przejadania się oraz jednocześnie aktywny fizycznie i umysłowo tryb życia. Tłuszcze zwierzęce należy zastąpić roślinnymi. Olej słonecznikowy i sojowy - tylko na surowo (na przykład do sałatek), olej rzepakowy - do smażenia i na surowo. Ważny jest umiar w używaniu cukru i soli. Mięso i jego przetwory w niewielkich ilościach wystarczy jeść dwa lub trzy razy w tygodniu. Codzienne menu to: produkty zbożowe, mleko, biały ser (najlepiej serwatkowy) lub kefiry, jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu oraz warzywa i owoce.

Albert Samuel Anker. Starość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz