Po przekroczeniu 60. roku życia na skutek zmian hormonalnych i zmniejszeniu tempa przemiany materii następuje redukcja masy mięśniowej, zwiększa się natomiast procentowy udział warstwy tłuszczowej.
Warto wówczas postawić na prostą dietę i brak przejadania się oraz jednocześnie aktywny fizycznie i umysłowo tryb życia. Tłuszcze zwierzęce należy zastąpić roślinnymi. Olej słonecznikowy i sojowy - tylko na surowo (na przykład do sałatek), olej rzepakowy - do smażenia i na surowo. Ważny jest umiar w używaniu cukru i soli. Mięso i jego przetwory w niewielkich ilościach wystarczy jeść dwa lub trzy razy w tygodniu. Codzienne menu to: produkty zbożowe, mleko, biały ser (najlepiej serwatkowy) lub kefiry, jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu oraz warzywa i owoce.
Albert Samuel Anker. Starość.
SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz