BAŁKAŃSKI CHŁODNIK KOPERKOWY


  • 2 pory
  • 2 duże pęczki koperku 
  • łodyżka selera naciowego (ewentualnie kawałek selera korzeniowego)
  • 2 młode ziemniaki
  • pęczek młodej marchewki
  • 1 mała kalarepka
  • 1 szklanka świeżej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego (bez cukru!)
  • 1 łyżka oliwy (ewentualnie oleju)
Pory oczyścić ze zwiędłych liści, naciąć wzdłuż, starannie wypłukać, pokroić w kawałki. Kalarepkę obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pory i kalarepkę, smażyć do zeszklenia. Opłukany i posiekany koperek dodać do porów - odkładając dwie łyżeczki - i zalać 1,5 l wrzącej wody. Dodać opłukany seler, obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki i marchewkę oraz wypłukaną i pokrojoną fasolkę szparagową. Gotować ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia i zmiksować. Dodać jogurt, resztę koperku i posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin do lodówki, podawać.


Jean Baptiste Simeon Chardin. Martwa natura z warzywami i zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz