ZUPA JOGURTOWA PO INDYJSKU


  • 6 dag masła lub ghee
  • 20 dag posiekanej cebuli
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziarenek kuminu
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • szczypta zmielonego cynamonu
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka drobniutko posiekanej chili
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 20 dag zielonej soczewicy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 50 dag szpinaku (drobno pokrojonego)
  • po 1/2 szklanki gęstej śmietany i jogurtu śmietankowego
Rozgrzej masło lub ghee w dużej patelni lub rondlu o grubych ściankach. Wrzuć cebulę, czosnek, kmin, kolendrę, cynamon, gałkę, imbir, goździki i kardamon. Smaż 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj soczewicę, stale mieszając, podgrzewaj około 5 minut. W oddzielnym naczyniu podgrzej bulion i dodaj go do soczewicy. Ponownie zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj około godziny. Teraz włóż szpinak, gotuj jeszcze 5 minut. Zmiksuj śmietanę z jogurtem, wlej do zupy. Podgrzewaj minutę na małym ogniu, ciągle mieszając. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Możesz podawać z podpłomykami lub ryżem basmati ugotowanym na sypko.

Fernando Botero. Martwa natura z zieloną zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz