OMLET MARYSIEŃKI

Jaja ubite z dodatkiem wody (najlepiej mineralnej) lub mleka, w proporcji jedna łyżka stołowa na jedno jajko i usmażone na rozgrzanym tłuszczu, tak by powstał pulchny, lekko od spodu zarumieniony, a na wierzchu galaretowaty placek, to właśnie omlet, ulubiona potrawa królowej Marysieńki Sobieskiej.
 Prawdziwą doskonałością uczynili go francuscy kucharze. Można dodawać do "omletowego ciasta" mąkę, starty żółty ser, przysmażone ziemniaki, wędliny, jarzyny, owoce, różne aromatyczne ziółka, a nawet śmietanę. Najdelikatniejsze omlety przygotowuje się z żółtek utartych z cukrem i z pianą z białek ubitych na sztywno. Omlety przygotowuje się bezpośrednio przed podaniem na stół.

Maria Kazimiera Sobieska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz