SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
TYMIANEK nie tylko dla zakochanych
Ceniony był w starożytnym Egipcie. Dzisiaj znowu jest niezwykle modną na całym świecie przyprawą do wszelkich mięs, sosów i zup. Ma aromat podobny do majeranku. Dodaje się go do pieczeni baraniej i wieprzowej, umiarkowanie do pieczeni cielęcej, do pasztetów. Jeśli kto mięs nie jada, to warto przypomnieć, że można nim aromatyzować także potrawy z ziemniaków (nigdy jednak młodych), a nawet twarożek Nadaje on potrawie miły aromat, pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Uważa się, że przyśpiesza spalanie tłuszczu, trawienie białka, czyli - odchudza. Nie wolno jednak spożywać go zbyt wiele naraz. Tymiankowi przypisywano kiedyś właściwości ośmielania zakochanych, a w XVII wieku we Francji znana była zupa piwna z dodatkiem między innymi tymianku polnego, uważana za napój miłosny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz