TYMIANEK nie tylko dla zakochanych

Ceniony był w starożytnym Egipcie. Dzisiaj znowu jest niezwykle modną na całym świecie przyprawą do wszelkich mięs, sosów i zup. Ma aromat podobny do majeranku. Dodaje się go do pieczeni baraniej i wieprzowej, umiarkowanie do pieczeni cielęcej, do pasztetów. Jeśli kto mięs nie jada, to warto przypomnieć, że można nim aromatyzować także potrawy z ziemniaków (nigdy jednak młodych), a nawet twarożek Nadaje on potrawie miły aromat, pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Uważa się, że przyśpiesza spalanie tłuszczu, trawienie białka, czyli - odchudza. Nie wolno jednak spożywać go zbyt wiele naraz. Tymiankowi przypisywano kiedyś właściwości ośmielania zakochanych, a w XVII wieku we Francji znana była zupa piwna z dodatkiem między innymi tymianku polnego, uważana za napój miłosny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz